Čo sa zmenilo počas tehotenstva

Od začiatku tehotenstva vnímam na mne pár zmien, ktoré sú viditeľné, typické pre tehotenstvo alebo sa prejavovali postupne a pretrvávajú dodnes. U každej budúcej mamičky sa prejavujú iné zmeny a u každej je to individuálne, ja som ale bola pripravená na všetko možné. Nečakajte ale prejedanie sa kyslými uhorkami či kapustou, typické ranné nevoľnosti, kovová pachuť v ústach, nadmerné slintanie a podobne.
Spísala som len tie najpodstatnejšie zmeny, ktoré stoja za krátke rozpísanie.


- HMOTNOSŤ -

Pribúdanie na váhe sa začalo u mňa cca od 17 týždňa. Váhu si sledujem po týždňoch. Povinné váženie absolvujem každý mesiac  na poradni u gynekológa. Momentálne som v ôsmom mesiaci a moja váha sa zdvihla o 10 kg. Uvidíme čo prinesie ešte osem týždňov, ktoré mi do pôrodu ostávajú. 


(takéto záznamy má na starosti budúci dedko Emo)


- TEHOTENSKÉ OBLEČENIE - 

S týmto som mala najväčší problém a ešte teraz s tehotenským oblečením bojujem. 
Musela som si zakúpiť pár kúskov z tehotenského oddelenia, pretože prichádzala zima a moje bruško sa zväčšovalo. Bolo by to jednoduchšie v lete, kedy by som si obmieňala letné šaty čo mi visia v skrini, takže poprosím drahého aby bolo budúce tehotenstvo letné 😊
Najhoršie bolo rozlúčiť sa s nohavicami s vysokým pásom. Tie som sa snažila nosiť pokiaľ mi to bruško dovoľovalo a ja som sa cítila pohodlne. Riešenie, ktoré prichádzalo do úvahy bolo kúpiť si tehotenské legíny alebo tehotenské nohavice. Oboje som si kúpila a viac sú v skrini ako na mne. Najlepšia kúpa na ktorú nedám dopustiť sú tehotenské pančuchy :) Tie mi zahrejú najmä bruško a skombinujem ich s dlhšími mikinami, svetrami či pletenými šatami, naozaj odporúčam  si zakúpiť ak Vám vychádza tehotenstvo na zimu. 


  
Ďalšia kúpa bola tehotenská podprsenka, veľkosť podprsenky sa mi zväčšila o dve čísla, tak jej nákup už bola nutnosť a nie zbytočnosť. 
Snažila som sa nemíňať zbytočne peniaze za oblečenie, ktoré využijem a vynosím len na pár mesiacov, tak môžem naozaj spočítať na jednej ruke čo som si počas tehotenstva kúpila. 



- SPÁNOK -

Keď som zistila, že som tehotná nevedela som si predstaviť pracovať osem hodín s deťmi. Domov z práce som chodila zo začiatku poriadne vyčerpaná a ohučaná. Už smerom na vlak z práce sa mi zatvárali oči a ja som nutne potrebovala posteľ. V práci mi, ale vyšli v ústrety kolegyne, riaditeľka a ja som poobedného šlofíka stíhala už doma. Nepotrebovala som si takto zdriemnuť každý deň, ale už len to, že som končila skôr v práci mi prospelo. Nočný spánok bol pohodový a bezproblémový dovtedy, kým sa náš junior nerozhodol, že bude v brušku mimoriadne aktívny. Momentálne je to u nás tak, že si neviem nájsť vhodnú, pohodlnú polohu a ako vraví môj drahý prevraciam sa z jednej strany na druhu a hľadám tú správnu polohu ako ufunená kosatka. 

 - STRAVA - 

Ranné nevoľnosti ma úplne obišli. Naučila som sa raňajkovať hneď po prebudení a tým som podľa mňa nevoľnostiam predišla. Počas tehotenstva sa ale objavilo pár potravín a jedál, ktoré som vyradila a prestali mi chutiť (pizza, tuniak, všeobecne ryby, vyprážaný syr ,kaleráb...)
Pamätám si, že na prvé týždne som vyradila úplne sladké. Ja, čo keď nemá sladké dennodenne, tak sa mení na odpornú a nervóznu osobu :)  No, ale chuť sa vrátila a je oveľa intenzívnejšia ako kedysi. 
Momentálne fičím na chlpatom zelenom ovocí - kiwi, najlepšie ešte poriadne nedozreté, tvrdé a poriadne kyslé, to mi asi nahrádza kyslú kapustu, ktorá je v tehotenstve obľúbená. Minimálne trikrát do týždňa máme krupicu s ovocím, biele jogurty, cereálie a ovocie to je moje.
Nuž, našim tehotenským chutiam sa zabrániť nedá. 






 - SPRÁVANIE - 

Zmeny nálad neregistrujem a zo mňa nie je a ani nebola žiadna emocionálna bomba, ktorá strieda plač s krikom a smiechom. Podľa mňa to má so mnou budúci tato zatiaľ jednoduché, ale to by mal najlepšie posúdiť a zhodnotiť on. 


- VZŤAH S PARTNEROM - 


Náš budúci tato mi veľmi pomáha a naozaj sa môžem naňho vo všetko spoľahnúť. Myslela som, že moje tehotenstvo a moje hormonálne zmeny nás vzťah poriadne preskúšajú, ale my fungujeme tak ako pred mojim tehotenstvom. Už len to, že navštevuje so mnou skoro každú poradňu, upozorňuje ma a kontroluje, či som si dala vitamíny, obuje a zaviaže šnúrky na topánkach, keď to potrebujem, zaujíma sa o tehotenské témy, ale aj o to čo príde keď sa naše smitko narodí svedčí, že to bude ten najlepší tato na svete. 




Tých zmien by bolo na zozname viac, ale o tom ako mám neustále zapchatý nos, že mi sem tam z nosa krváca, že mi parfémy prestali voňať a podobne sú nepodstatné. 









Komentáre

  1. Moc pekný článok. Pre mňa bolo tehotenstvo pomerne náročné, keďže som chodila až do 8 mesiaca do práce. Nedokázala som si predstaviť, že by som bola doma. Ten posledný mesiac mi bohato stačil na to, aby som pripravila všetko pre bábätko i pre seba. Peknú dojčiace podprsenku som zohnala na https://www.happymum.sk a to bolo jediné, čo som si kupovala. Som aktívny typ a od synovýho pol roka som znova začala aspoň na pár hodín týždenne pracovať. Bez práce proste žiť neviem.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Prirodzene autoritatívna s pozitívnym prístupom

Silvester 2018

Netradične modrá